SFY med inriktning taxi i samarbete med Nacka kommun

Vill du arbeta som taxiförare?
Utbildningen vänder sig till dig som vill arbeta som taxiförare i Stockholms län. Under utbildningen får du både språk- och yrkeskunskaper som ger dig goda förutsättningar att arbeta som taxiförare och klara provet vid Trafikverket.

Under utbildningen får du kunskaper om Taxitrafik och lokalkännedom i Stockholm län, med betoning på kartläsning, säkerhet och beteende. Du läser svenska parallellt (50 %) med yrkesämnena (50 %). Vilken kurs i svenska du ska studera beror på din språknivå. Du kommer därför att göra ett språktest innan utbildningen så att du hamnar på rätt nivå.

Vuxenutbildning, komvuxutbildning, är för dig som har en kortare utbildning och därför vill komplettera dina betyg från grundskolan. Komvuxutbildningar är kostnadsfria, du betalar bara för böcker och annat studiematerial. Under utbildningen får du träffa och knyta kontakter med branschföreträdare och arbetsgivare, vilket ökar dina möjligheter att få arbete.

För dig som redan har delar av yrkeskunskapen tack vare tidigare erfarenheter, finns möjlighet till validering. Du har också möjlighet att välja tillvalskurser exempelvis Entreprenörskap och företagande.

Studierna bedrivs på dagtid, där du träffar din lärare på regelbundna tider. Schema delas ut vid kursstart.

Aktuella kursstarter: 11/6, 30/7, 17/9 och 5/11. Utbildningsplats: Liljeholmen, Trekantsvägen 1. Utbildningen pågår i 30 veckor.

Du ansöker till utbildningen hos Nacka kommun. I kommunen system heter utbildningen Taxiförarutbildning i kombination med SFI eller SVA, SWE4TAX2LI. Länk till ansökningssidan finner du till höger.

För mer information eller hjälp med din ansökan kontakta SweJa Kunskapscenter taxi@swejakc.se eller 08-685 65 80.

Tillvalskurserna är till för dig som redan har tidigare kunskaper och erfarenheter och därför vill byta kurser eller om du vill fördjupa dina kunskaper inom ett specifikt område. Yrkeskurser studeras i kombination med SFI 3D, SVA grundläggande eller SVA 1. Du gör ett test innan utbildningen så att du hittar rätt språknivå.

Förkunskaper/krav:

  • Du har fyllt 21 år
  • Du måste inneha svenskt körkort eller körkort från ett EES-land, med behörigheten B sedan minst 2 år, i obruten följd (utbildning för B-körkort ingår ej i utbildningen)
  • Om du har haft körkort från ett EES-land i minst 2 år, måste du också vara mantalsskriven i Sverige för att erhålla Taxiförarlegitimation

Kurser

KursnamnKurskodPoäng
TaxitrafikPESTAX0100 poäng
LokalkännedomKGYORI11 A200 poäng
Svenska för invandrare eller Svenska som andraspråk

Tillvalskurser

KursnamnKurskodPoäng
Entreprenörskap och företagandeFÖRENT0100 poäng
KommunikationPEDKOU0100 poäng
Yrkestrafik – vuxTRAYRK1300 poäng
Service och bemötande 1SEVSEV01100 poäng
Service och bemötande 2SEVSEV02100 poäng
Persontransporter — specialiseringPESPER00S100 poäng

Taxiförarlegitimation
För att arbeta som taxiförare och/eller köra lätt lastbil i linjetrafik krävs att du har taxiförarlegitimation, som utfärdats av transportstyrelsen.

Innan du kan ansöka om taxiförarlegitimation krävs att du får godkänt resultat på både teoriprov och förarprov, vid Trafikverket. Därefter skickar du in din ansökan med ett läkarintyg samt vandelsprövning till Transportstyrelsen, som utfärdar din taxiförarlegitimation.

OBS!
Kostnader som är förenade med prov vid Trafikverket och ansökan måste bekostas själv.